Optik topraklama kablosu, elektrik iletim ve dağıtım hatlarının yapımın da kullanılan bir kablo türüdür. Bu tür kabloların topraklama fonksiyonu iletişimin birleştirilmesini sağlar. Bir OPGW kablosu çelik, alüminyum tel katmanlarından çevrilidir. Bir ya da daha fazla olan optik fiberler bir tüp şekilli yapı içerir.
Kablonun iletken parçası toprağa bağlı bitişik kuleler gibi hizmet eder ve yıldırımdan gelen yüksek gerilime karşı kalkan görevi görür ve dış etkilerden korunmuş olur.
Kablo içindeki optik fiberler verilerin yüksek hızda iletimi için kullanılır. Bu optik fiberler ses ve veri iletişimi için koruma ve iletim hattının kontrolünde hizmet verir bununla birlikte kiralanan veya üçüncü bir şehir arasındaki ara bağlantı olarak ta hizmet verir. Fiber optik kendisi yalıtkan olduğundan enerji nakil hattına ve yıldırım gibi yüksek gerilimli hatlara karşı koruma sağlar.
Genellikle OPGW kabloları yüksek hızlarda uzun mesafeye veri aktarımı sağlayan ve düşük iletim kaybı ile tek modlu optik lifler içerir. OPGW nin dış görünümü koruyucu teller için kullanılan ACSR kabloya benzer.
OPGW nin birkaç farklı tarz da sonlandırma vardır bunlardan birinci tip olanı 8 ile 48 cam optik fiberler bir tüpün içine yerleştirilir. Cam tüp üzerindeki gerilimi önlemek için lif bazlı gevşek, uzun, paslanmaz çelikten oluşan alüminyum kaplanmış çelik borunun içine yerleştirilir. Bu tüplerin fiber ünitesi su ve diğer maddelere karşı korumak için çelik boruların içlerine yağ doldurulmuştur.
Çok büyük lif sayıları için tek bir kablo da 144 tane lif ve birden fazla tüp kullanılır. Bu liflerin iç çapı dış çapından büyük olduğundan gevşek tampon tüpler kullanılır. Optik fiberlerin kilometre başına kurulum maliyeti daha düşüktür. Bir OPGW genel boyutları ve ağırlığı normal topraklama teli benzer olduğundan hattı destekleyen kulelerin OPGW nin alternatifi olan ayrı güç kabloları kullanır.
Optik kabloların uygulamasın da Telekom şirketlerine kiralanmasına veya satılmasına aynı zamanda kendi iç haberleşmesini sağlayacak bir çok lifler de kurulabilir. Bu liflerin kiralama ücretleri elektrik için değerli bir gelir kaynağı da oluşturmuştur.